top of page

Berlin - Juli 2022

Voor de vierde keer naar Berlijn.

Is er dan nog voldoende te zien?

Wel ik neem je even mee.

Happy Weekends organiseerde een fietsvakantie in de Duitse hoofdstad maar had nog een aantal plaatsen vrij voor gegadigden zonder fiets. Vervoer heen en terug + een fijne kamer in een hotel vlakbij een metrostation. Ik zag dat helemaal zitten.

De rit van 700 km verliep vlot met twee stops voor de innerlijke mens.

De tweede stop biedt al heel verrassend inzage in het douanegebeuren voor het vallen van de Berlijnse muur.

Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn geeft een reconstructie van hoe het er toen aan toe ging.

Helemaal goed. De fietsers werden late namiddag gelost aan Tempelhof en fietsten op die manier naar het hotel. De wandelaars werden met de bus aan het hotel afgezet. Dat kwam mooi uit want ik zag op die manier nog de laatste kilometers van Wout van Aert in de toer. Ondanks de hitte kreeg ik kippenvel.

Op dag twee ging het dan echt van start. Metrostation Tierpark brengt je zonder overstappen naar het centrum. Unter den Linden was mijn eerste station. Van daaruit wandelde ik naar Potsdammer Platz en Sony Center. Even doorsteken en je bent al aan de Gemäldegalerie die ook op mijn lijstje stond. Je vergaapt je aan Vlaamse en Nederlandse meesters. Echt de moeite waard.

Ondertussen werd het middag en maakte ik een pitstop bij Café Lebensart. Het café is er al sinds mijn eerste bezoek aan Berlijn en waarschijnlijk ook al veel langer. Terwijl ik geniet van een alcoholvrij biertje, zie ik de fietsgroep voorbij komen.

Ik keer terug naar Unter den Linden waar ik op zoek ga naar Boekhandel Dussmann in de Friedrichstrassse. Massa's boeken beschikbaar maar laat nu net die ene die ik zoek, niet voorhanden zijn. Als ik terug richting metrostation loop, zie ik een reclame voor een fototentoonstelling van Christopher Thomas. De moeite om even terug te keren en de hoofdstraat te verlaten. De fotoreeks is genomen tijdens de Oberammergauer Passion een aantal jaren geleden en toont waanzinnig mooie portretten. Helemaal mijn ding. Bij het terugkeren naar het hotel maak ik nog even een stop voor een Kaffee und Kuchen.


Ook op dag drie gaat het weer met de metro richting centrum maar in eerste instantie met een ander doel. Vermits het zaterdag is, geeft het me ook de laatste mogelijkheid om wat winkels te doen. Wie winkelen zegt in Berlijn, zegt KaDeWe. Het is dan ook nog eens solden tijd dus je kan al raden.

Aansluitend ga ik te voet verder op pad om zo in de Fasanerstrasse terecht te komen waar het Kähte Kolwitzmuseum is en het Literaturhaus. Ik passeer nog via de Wilhelm Gedächtnisskirche en ga zo richting fotomuseum en Helmut Newton Sammlung. Op deze laatste plaats vind ik een museumshop vol met fotoboeken. Ik vind er zowaar een exemplaar van Lord Snowdon maar het is niet het boek dat ik zoek. Jammer. Niettemin is het vollen bak genieten van zoveel fotomateriaal.

Terug richting metro stop ik bij comebuytea. Voor mij totaal onbekend maar de grote silo's met thee trekken mijn volle aandacht. Ik ga in de rij staan want het is er behoorlijk druk. Ik kies voor een koude thee met mango die ter plaatse vers wordt gemaakt. Het is echt een openbaring. Weer een dag met gepland en ongeplande verrassingen.

Dag vier gaat het eerst richting Dorotheenfriedhof. Ik hou ervan om op iedere citytrip ook een oud kerkhof te bezoeken. Het ligt midden in de stad en is het oudste kerkhof van Berlijn. De rust, de stilte en de zon die mooi door de takken van de bomen binnenvalt is net wat er nodig is op een zondagochtend. Daarna gaat het richting Charlottenburg. Een prachtige residentie met dito tuinen die toch wel een beetje buiten het centrum ligt. Zeker de moeite waard en heerlijk om onder de bomen het domein helemaal rond te wandelen. Op die wandeling kom ik mede bus wandelaars tegen en we besluiten samen iets te drinken en te eten bij Brouwerij Lemke. Ik was hier in het verleden al met pa en ook toen proefden we een lekker biertje.

Een fijn gesprek en het sterken van de innerlijke mens op een mooie authentieke locatie is altijd een fijne meerwaarde.

Daarna scheiden onze wegen en ga ik richting Alexanderplatz en Nikolaiviertel om het Zille museum te bezoeken. Daar ben ik snel rond. Niet echt wat ik ervan verwacht had. Buiten struin in nog wat in de omgeving rond tot ik over de Berliner Dom een heel modern gebouw zie opduiken. Het Huboldt forum. Een gebouw dat uit een authentieke binnenkant bestaat maar vanbuiten ultra modern is. Bedoeling is om het verleden te bewaren maar zeker uit te kijken naar de toekomst. Een heel mooi opzet.

's Avonds volg ik de laatste rit van de toer, wetende dat een andere groep van Happy Weekends aan de aankomst zal staan. Een cirkel die alweer rond is.


Dag vijf brengt ons veilig weer thuis en doet met terugkijken op drie fijne Berlijnse dagen.

Een eigen geïmproviseerde citytrip die alles bracht wat er van verwacht werd en meer.

Comentarios


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page