top of page

3 J's - Zeven - Februari 2016

Vorige week was ik te gast in het Luxor theater in Rotterdam om alvast een kijkje te nemen bij de nieuwe show en dito CD van de 3J's. Zeven, kan het toepasselijker? Hun zevende schijfje op rij, hun zevende toer en de zevende muzikale zonde. Fan ben ik al sinds het eerste uur. Ik, die absoluut geen boon heeft voor Nederlandstalige muziek kan deze noorderburen echt wel smaken. Hun songs zijn verhalen, die elk een hoofdstuk op het levenspad beschrijven en de cliché's heel vaak uit de weg gaan. Er zit hier een meerwaarde, iets onderhuids, iets tussen de lijnen en dus niet echt te omschrijven. Een gevoel van warmte en eenvoud. Ook deze toer leent zich uitstekend voor de mooie theaters en schouwburgen die Nederland rijk is. En wat zijn we gelukkig dat ook dit jaar de Arenberg Schouwburg in Antwerpen weer in de reeks zit. Op 28 april zijn de Volendammers daar te gast en in het kader van dat concert, reden we vorige zaterdag naar Rotterdam. Sfeer opsnuiven, reacties verzamelen, maar vooral zelf genieten. Het J-verhaal laat zich niet onder één noemer samenbrengen. Het is een genre apart wat misschien het dichtst bij de troubadours aanleunt. Je mag achteruit gaan zitten in je zetel en je laten meenemen in hun repertoire. Je mag ook recht veren uit diezelfde stoel als er een klassieker wordt gezongen. Het mag allemaal. Zingen zeg ik? Ja zingen, heel echt, heel puur in alle eenvoud met een dijk van een stem. Jan Dulles heeft voor mij de mooiste stem van de Lage Landen. Als hij zingt, beleeft hij het verhaal. Elke noot zit helemaal juist. He was born to do this thing. Nederland en meer bepaald Volendam is zijn thuishaven en dat mag je horen. Je hoeft je roots niet te verloochenen. Maar het wordt in zulk stijlvol jasje gebracht dat ook ver buiten de landsgrens, deze muziek zijn voetdruk kan achterlaten. Ja, we willen je warm maken voor het concert in Antwerpen. Zoek je nog een leuk cadeau voor een verjaardag? Wil je er nog eens gezellig een avondje tussenuit? Kan je ontroerd raken als een warme stem je in je eigen taal toezingt? Gewoon doen! Even over de songs op het album. Iedereen heeft uiteindelijk wel zijn eigen favorietjes maar een aantal songs op deze cd, spreken voor zich. Levensecht gaat over jezelf en je eigen situatie herkennen in een lied. Dat hebben we allemaal al eens meegemaakt. Je denkt, goh, dit liedje zou over mij kunnen gaan en beschrijft echt het gevoel dat ik in een bepaalde situatie had. Emotie ten top. Samen door brengt je naar een doorleefde relatie en wat er na jaren samen verandert. "tot het einde samen door"

Een liedje dat je niet op de cd terugvind maar voor mij een 9.9 scoort is het lied dat Jan voor zijn vader schreef. Wat gebeurt er als er bij iemand van wie je zo veel houdt, alzheimer wordt vastgesteld. Als je iemand verliest, die je niet verliezen kan (cfr. Ish Ait Hamou). Je hebt tijdens dit lied de neiging om Jan's hand vast te nemen of om je arm om hem heen te slaan. Ik veronderstel dat dit voor mensen in een gelijkaardige situatie heel erg confronterend is, maar hij gaat het aan, omarmt het en geeft het een stem.

En net daarom moet je gewoon naar Antwerpen komen.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page