top of page

Portretreeks : Passionate People 

Barry Aldgate

London Fire Brigade 

 

Op 21 december kwamen de leden van de London Fire Brigade, hun famlies en vrienden samen in St. Paul's Cathedral Londen. Meer dan 2000 mensen zongen kerstliederen en luisterden naar gedcihten zoals bijvoorbeeld Angels' Song voorgelezen door Fire Cadet Chrsitine Sandford. 

 

Op de trappen van de kerk speelde een orkestje en voor de kerk waren een aantal oude brandweervoertuigen opgesteld. Heel fier had Barry hiervoor postgevat. Hij kwijt zich met alle mogelijke fierheid van zijn taak. Trots dat hij deel kan uitmaken van deze bijzondere familie.

 

Toen ik hem vroeg of hij deel wou uitmaken van mijn reeks, twijfelde hij geen seconde. Hij zette zijn bril af, gaf die aan een collega en poseerde fier voor één van de oudere voertuigen.

 

Wat een bijzonder beeld om deze reeks af te sluiten. 

 

http://www.london-fire.gov.uk/

Kris en Koen Wauters

Clouseau

 

Wat kan er nog gezegd worden over Vlaanderens meest gewardeerde broederpaar dat nog nooit op papier is gezet? Weinig of niets. 

 

Met passie stonden ze in de St. Augustinus School in Brakel bij de winnaars van de videoclipwedstrijd. Waar eerst de "broeders" de plak sloegen, stonden nu de broers aan het roer. De kinderen genoten (net als de leraren) van deze fijne oprechtheid en warmte. Net als het weer, lieten de clouseauzangers zich van hun beste kant zien. 

 

Al jaren sta ik met het fototoestel in de aanslag en af en toe mag ik deze bijzondere beelden schieten. Een passie in de vorm van een woordeloze conversatie. Passie in het kwadraat. 

 

Daarom daarom, is alles zoals het moet zijn.  Daarom verbonden voor altijd. Onvoorwaardelijk zij! 

 

www.clouseau.be 

 

 

Alex Agnew

Stand up Comedian - Metal & Crooner zanger

 

Een man met een passie voor het woord. Maar wat verbaasde hij ons in deze laatste maand van 2015.

 

We kennen hem als Stand Up Comedian al verschillende jaren. Negen keer liet hij het Sportpaleis al vollopen, zomaar in z'n uppie. Daarnaast is hij ook front man bij Diabolo Boulevard, waarvan hij zelf de oprichter was anno 2005. 

 

Midden december kondigde hij aan dat hij na een periode van stilte op het comedy gebied weer zin heeft in een korte compacte toer. De passie van het woord kruipt waar het niet gaan kan. 

 

Wat voor ons echter de verrassing was in Agnew land, is  zijn vertolking van Mac The Knife voor Radio 2, Ratpack, 100 jaar Sinatra onder leiding van Maestro Guy Depré. Het filmpje op de fanbookpagina spreekt voor zich maar zelf had ik het genoegen om hem live aan het werk te zien, met deze crooner standard. Hij doet dat briljant en met een vanzelfsprekendheid die je alle Metal op slag doet vergeten. 

 

Top Alex . Ik ben fan. 

 

www.alexagnew.be 

 

 

Alexandra Arrieche

Dirigente

 

Op de editie van 2015 zal niet Robert Groslot maar de Braziliaanse Alexandra Arrieche in het Sportpaleis de dirigeerstok ter hand nemen.

 

Deze talentvolle dame is alumna van de Taki Concordia Conducting Fellowship en heeft – ondanks haar leeftijd – al veel ervaring met verschillende muziekstijlen. Door haar dit jaar de concerten in Antwerpen en Rotterdam te laten dirigeren kan ze als jong talent aan het publiek tonen wat ze in haar mars heeft, terwijl ze de nodige ondersteuning en expertise van Robert krijgt.

 

Niet toevallig wordt de 34-jarige Alexandra wel eens omschreven als ‘America’s next top maestra’. BBC Music Magazine roemt haar om haar uitzonderlijke leiderschap, en in haar thuisland Brazilië wordt ze geprezen voor haar pionierswerk en workshops met jonge lokale orkesten. Met een onnavolgbare precisie laat ze zonder moeite zowel bombastische als minimalistische composities samensmelten tot één geheel.

 

Alexandra straalde op de Night of the Proms en dat zie je duidelijk op bijgaande foto. Een vrouw met een passie en met een missie. 

 

www.alexandraarrieche.com

An Melis 

Illustratrice

 

Sprookjes, Pipi Langkous en de jaarlijkse bezoeken aan het sprookjesbos van de Efteling hebben een groot stuk van haar kindertijd bepaald.

Nu prijst ze zich gelukkig dat ze zelf kinderen mag betoveren met haar eigen verhalen en tekeningen. Na haar middelbare kunstopleiding studeerde ze af als kleuterleidster. Later werd haar passie haar beroep: tekenen, schrijven, muziek maken én vertellen met en voor kinderen. Als afwisseling illustreert ze ook wenskaarten, nieuwjaarsbrieven en allerlei educatieve projecten.

Haar boeken zijn o.a. vertaald in Taiwan, Zuid-Korea, China, Thailand, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika, Griekenland, Duitsland, Slovenië, Zweden, Noorwegen, ...

Naast haar tekenwerk heeft ze zich toegelegd op muzikale auteurslezingen voor kleuters en de eerste graad van het basisonderwijs. Vooral ‘Het verteltheater van Hekselien’ krijgt jaarlijks duizenden kinderen op bezoek.

 

www.anmelis.be

Charles & Eddie

Houden New York proper

 

Op een vroege zondagochtend komen we deze twee heren tegen nabij Brooklyn Bridge. Heel plichtsbewust rijden ze met hun vuilbakken Pier1 rond om alles mooi proper te houden.

 

De twee heren vormen al enkele jaren een vast team en hun werkterrein is deze specifieke pier onder Brooklyn Bridge. Ze doen de dagdienst en staan dus van 8 tot 5 paraat voor het onderhoud van Pier 1.

 

In totaal zijn er zes pieren die op deze manier proper worden gehouden maar ik durf er voor wedden dat deze twee heren het geweldigste team van hen allemaal vormen. Goedgemutst vonden ze het geen enkel probleem om een fotogenieke pose aan te nemen zodat ze deel uit kunnen maken voor deze reeks. 

 

Het leek hen heel bijzonder om ergens in Europa op een site te verschijnen met hun portret. Natuurlijk was de eer helemaal aan mijn kant. Een passie voor hun stad. Dag in dag uit in de weer om alles voor bewoners en bezoekers proper te houden, ik vind het een hele uitdaging. 

 

Thanks guys! 

Jeanet Willems

Portretknipster

 

Door de laatste eeuwen heen in Europa nog steeds een zeldzaam beroep: portretknipper....

 

Jeanet Willems heeft deze historische kunst zichzelf eigen gemaakt, en als portretknipster “Jeanette Silhouette” zich gespecialiseerd in het silhouetknippen op events.

 

In een bijpassende ambiance creëert zij een gezellige sfeer, ook door de spontane communicatie met de omstanders en het model, dat maar al te graag voor zo'n gedetailleerd kunstwerk slechts 5 minuten poseert.

 

Jeanet is papierknipkunstenares sinds 1976. Vanaf 1984 is zij Silhouetknipster van beroep op de meest uiteenlopende en bijzondere party's, congressen, beurzen en evenementen voor bedrijven,organisaties en particulieren.

 

Daarnaast is zij vrij beeldend kunstenaar in Velp, in haar atelier L'ESPACE DÉCOUPÉ

 

Ik mocht Jeanet ontmoeten op de Flair Shopping dag en heb uiteraard een hele reeks foto's van haar geschoten en haar geobserveerd in haar werkzaamheden. Wees maar zeker, deze vrouw vol passie, is geknipt voor de job. 

 

http://www.jeanetartapart.nl      

Eva Daeleman

Presentatrice 

 

Eva Daeleman was 19 toen ze plots in hogesnelheidstrein richting mediawereld belandde.  Altijd nieuwsgierig, altijd Eva.

 

Maar na 6 jaar non-stop sporen, sputtert de trein en voelt ze dat het tijd is om afstand te nemen en zichzelf in de ogen te kijken. Haar toekomst aan te pakken, de koe bij de hoorns te vatten.

 

En laat dat dan het liefst zo'n Vietnamese waterbufffel zijn. Dus trekt Eva voor zeven weken naar de andere kant van de wereld.

 

Het relaas vind je in haar boek (Factor 25) dat ze op de Flair Shopping dag kwam signeren.

Yulia Lazaretina

Flamenco danseres

 

Het verhaal van Yulia doet me ongelofelijk veel denken aan Natalie uit het liedje van Gilbert Becaud. De uit St. Petersburg afkomstige Russische met Letse en Joodse roots wordt verliefd op een Vlaamse jongen en verhuist naar de Kempen. Ze laat niet alles achter want haar passie voor Flamenco stopt ze mee in haar koffer. 

 

Yulia's ogen stralen als ze over haar passie vertelt. Ondertussen heeft ze hier haar eigen dansschool (Los Flamencos) opgericht en begeleid ze zowel beginnende als gevorderde dansers. Workshops kunnen uiteraard ook geboekt worden en tussendoor staat Yulia ook nog op de planken om voorstellingen te geven. 

 

Belangrijk voor Yulia is ook alles wat er bij de dans komt kijken. De stijl, de omkadering, de kleding, de maquillage en de accessoires. Haar plaatje is dan ook helemaal af. 

 

Voor al wie de bekende Spaanse dans voelt kriebelen, één adres, Yulia. 

 

http://www.losflamencos.be/

 

 

 

Leila Koeckenberger

Acrobate 

 

Op zevenjarige leeftijd was Leila al enorm handig met haar éénwieler. Een passie voor acrobatie die nooit meer zou overgaan. Ze houdt ervan om op te treden en dat kan ze voluit bij Cirque du Platzak.

 

Dit is een internationaal collectief van 12 mensen waaronder getalenteerde muzikanten maar ook jonge circusartiesten. Deze groep heeft mekaar voor het eerst ontmoet in Tilburg, Nederland.

 

Sinds 2011 zijn ze samen op toer en treden ze op in een familiale sfeer waarin er voor ieder karakter een eigen plaats is. Samen onderweg met één doel : een mooie show. Nooit wordt er over problemen gepraat maar enkel over oplossingen.

 

Leila speelt als blonde vurige tante duidelijk een hoofdrol. In de huidige show start ze haar act als pop corn verkoopster en gaat ze daarna voluit in haar trapezenummer. Handig met plastic zoals geen ander, doet ze de acts van Cirque de Soleil in het niets verdwijnen. Uiteraard is dit kleinschaliger maar daarom niet minder spectaculair. 

 

Raadpleeg zeker het agenda van dit collectief zodat je het zelf allemaal kan zien en smaken. 

 

 

http://www.cirqueduplatzak.com/

Christophe Beguin 

Marktkramer 

 

Over een passie gesproken, telt deze dan dubbel? 

Christophe was niet in de wieg gelegd om groenten en fruit op de markt te verkopen. Een verstandige kop die aan zijn studies pol & soc ook nog eens communicatie wetenschappen toevoegde. Een diploma halen was voor zijn ouders een must. 

 

Vanaf zijn 15de was hij echter al jobstudent op de markt en het toeval wil dat hij ook gestart is bij Mortelmans, de kraam waar hij nu al sinds acht jaar eigenaar van is maar die ondertussen zijn eigen (bij)naam draagt namelijk Stoffels.  Het beviel hem vanaf dag één en zo groeide langzaam de droom om ook zelf een zaak te beginnen. 

 

Ondertussen zocht hij zijn weg in de media,werkte mee aan de eerste Big Brother reeks en was freelancer voor P-magazine. Toch bleef de markt kriebelen en toen de gelegenheid zich voordeed om een bestaande kraam over te nemen, ging hij er helemaal voor. 

 

Momenteel is zijn plaats op de markt eentje waar heel veel mensen halt houden. De kwaliteit van de uitgezochte groenten en het schitterende fruit spreken voor zich. De concurrentie is bikkelhard maar als je dit materiaal als wapen kan gebruiken dan sta je heel sterk.

 

De ouders van Christophe zijn zeker niet in deze marktwereld thuis maar steunen hun zoon voor de volle 100%. De mama van Christophe brengt uiteraard bij vele leeftijdsgenoten van mij, heel fijne jeugdherinneringen naar boven. Zij was mijn lerares in het tweede studiejaar van de basisschool en het is enorm fijn om haar nu op de markt met dezelfde warmte haar ding te zien doen. 

 

https://www.facebook.com/Stoffels-groenten-en-fruit-301959343157336/timeline/

Larissa en Axana Ceulemans

Snoepmadammen 

 

Vorig jaar beslisten deze zussen om hun doopsuiker zaak over te geven en de snoepkraam Laartje Bolle op te starten. Ze misten het directe contact met de mensen en hadden ook graag wat meer tijd voor familie en vrienden. De appels vielen trouwens niet ver van de boom. Hun grootouders hadden een bakkerij/kruidenier en verkochten net na de oorlog al het Joris snoepgoed. 

 

De zussen zetten de traditie voort en zijn echte marktkramers (of foorwijven zoals ze zelf plegen te zeggen). Een passie voor kleur, voor zoet, voor sociaal contact en zeker ook voor mekaar. 

Dinsdag vind je ze op de markt in Geel, woensdag in Westerlo, donderdagnamiddag in Dessel, vrijdag in Herentals en uiteraard op zaterdag in Turnhout. 

 

Denk je nu : ach waar ken ik die twee toch van, dan wil ik wel een tipje van de sluier oplichten. In de jaren tachtig stonden ze niet achter een toog maar wel op een podium. 

 

www.joris-sweets.be 

Geert Kimpen  

Van toneelmaker naar schrijver

 

Na de geboorte van zijn dochtertje Zonneke schreef hij een brief aan God en kreeg antwoord. Zo werd een katholiek jongetje uit Antwerpen van toneelregisseur uiteindelijk toch schrijver en vond hij gelukkig zijn droom terug, want ‘hoe kun je je kind voorhouden dat ze haar droom moet volgen, wanneer je dat zelf niet doet?’ 

 

Reeds lang had ik me voorgenomen een lezing van Geert Kimpen bij te wonen. Nu werd het me in de schoot geworpen, alsof het zo moest zijn. Tijdens één van mijn opdrachten was hij spreker. Ik heb met open mond zitten luisteren, het fototoestel werkeloos in mijn schoot. Dit was mijn verhaal. De dingen die hem van toneelmaker naar schrijver deden evolueren, zijn voor mij heel erg herkenbaar. 

 

Van je droom je levenswerk maken, Geert, ik maak er werk van. Of van hoe een administratief bediende langzaam maar heel zeker evolueert naar fotograaf/schrijver. Bedankt voor je inspiratie, bedankt voor je uitklaring. Mijn zaadje is gepland in vruchtbare aarde. Tot gauw! 

Nikky Van Winkel 

Ontwerpster 

 

Nikky heeft jarenlang op het concept van Hatsome gewerkt. Nu is haar ontwerp klaar om de wereld te veroveren. Het opvouwbare regenhoedje Hatsome in hippe kleuren en unieke details zoals het lederen handje, haar handelsmark. 

 

Uiteraard heeft Nikky in haar winkel in de Kloosterstraat in Antwerpen vele andere ontwerpen beschikbaar. Met haar handen heeft ze zich een weg genaaid, getekend en ontworpen met maar één doel : de wereld laten kennismaken met haar draagbare en toch eigenzinnige creaties van hoeden, handtassen en schoenen. 

 

Voor het regenhoedje Hatsome heeft ze nog een ander nobel doel voor ogen. Bij aankoop gaat er 1 euro per verkocht stuk naar Cunina, een ontwikkelingsorganisatie die ervoor zorgt dat kansarme kinderen in het Zuiden school kunnen lopen. 

Chapeau, Nikky ! 

 

www.nikkyvanwinkel.be

www. hatsome.eu 

Elke Briers

Fotografe  

 

Als fervente concertbezoeker kom je Elke zeker en vast regelmatig tegen. Elke brengt zoveel mogelijk concerten in beeld en doet dit op haar eigen kleurrijke wijze. Zelf is Elke meer iemand die graag op de achtergrond verdwijnt, terwijl ze het object in the picture, zoveel mogelijk glitter en kleur geeft. 

 

Momenteel werkt Elke mee aan het boek van Christoff (De Bolle) dat in het najaar verschijnt. Bijna iedere foto in dat boek is van haar hand. 

 

Haar foto's spreken voor zich. Het materiaal is haar mooiste visitekaartje. 

 

Verder is Elke een heel aangename collega. Iemand waarmee je gewoon graag frontstage staat. Er worden weetjes uitgewisseld maar die vinden nooit hun weg naar het grote publiek en/of "de boekskes". Discreet en respectvol omgaan met informatie is nog één van haar sterke punten. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat we haar naam nog heel veel gaan tegenkomen. Onder één of andere foto weliswaar en dat is volledig verdiend. 

 

Nieuwsgierig geworden: 

https://www.facebook.com/ielkieconcertphotos

Martine Parmentier

Verpleegster 

 

Martine heeft de zorgende factor heel diep in zich. Als verpleegster houdt haar werk echter niet op als ze het ziekenhuis verlaat. Ook tijdens haar vrije dagen,  is ze steeds bereid om een helpende hand uit te steken aan al wie het nodig mocht hebben. 

 

Dat het niet enkel bij mensen blijft, bewijst de foto hiernaast. Ook de dieren worden steeds met de nodige egards bejegend en ze was zelfs bereid een deel van haar originele gemberkoek te delen met een aantal tweevoeters. 

 

Martine is een ideale reisgenote en heeft een passie voor Groot Brittanië. Plan is dan ook om nog vele reizen in dit mooie land samen te kunnen maken. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan is de helpende hand steeds in de nabije omgeving. 

 

Meer info over de Sarah Nelson's Gingerbreadshop:

https://www.grasmeregingerbread.co.uk

Walter Emmerink

Old Timer eigenaar 

 

Walter is steeds onderweg met mensen op een hele bijzondere dag in hun leven. Meestal wordt hij gecontacteerd voor huwelijken en bruiloften. Dat heeft hij helemaal te danken aan de schitterende wagen waarvan hij de eigenaar is. 

 

De Chevrolet Bel Air is een Amerikaanse auto van de Chevrolet-afdeling van General Motors die werd geproduceerd tussen 1953 en 1975. Zowel van binnen als van buiten is deze wagen een plaatje om te zien. 

 

Wat een passie. De wagen wordt ook als een baby gekoesterd en onderhouden in de beste omstandigheden. Als hij van stal gaat dan schittert hij net als de mensen die erin plaatsnemen. De wagen is er mede de oorzaak van dat stralende koppels zich voor één dag prins en prinses voelen. 

 

www.american-weddingcar.nl 

Robert Arts 

Kunstenaar

 

Soms ga je op zoek naar iemand met passie en soms stapt die ook zelf op je toe. Zo ging het bij Robert. Hij sprak ons aan op zoek naar de winkelstraat in Dordrecht. Van zijn vraag, waarop we het antwoord schuldig bleven, ging het al snel verder naar een niet doordeweeks gesprek. 

 

Robert heeft alle levenszeëen bevaren. Hij was een gevierd kunstenaar en verkocht zijn werken aan een  maar dan respectabele prijs. Daardoor kwam hij ook op het verkeerde pad en heeft hij alle waters doorzwommen die je je ook maar voor de geest kan halen. 

 

Momenteel woont hij in Den Haag en reist hij af en toe naar een andere stad om zijn waar aan de man te brengen. Hij is veel gelukkiger nu, dan wanneer hij alles ter beschikking had. Zijn leven is intenser en hij kan bijzonder blij worden van de allerkleinste dingen. Net die dingen vindt hij ongelofelijk belangrijk. 

 

Een man die het leven zelf in zich draagt. Bedankt Robert.

 

Bart Paulus 

Kapper

 

Reeds 20 jaar is Bart aan de slag bij kapsalon John Avonds in Turnhout. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader die ook met schaar en kam door het leven ging. 

 

Zelf ken ik Bart al veel langer. Om de zes weken ben ik bij hem te gast en het is altijd in een heel prettige sfeer. We praten meestal over fotografie of over reizen. Vandaar ook mijn vraag aan hem of hij wou meewerken aan mijn reeks gepassioneerde mensen. 

 

Na sluitingstijd kregen we het kapsalon ter beschikking en meteen zaten we op dezelfde golflengte. De foto kreeg al snel vorm en werd er eentje als Bart zelf. Iemand die weet wat hij wil zonder arrogant over te komen. Want laat één ding duidelijk zijn, op een groot ego zit niemand te wachten en de uitstraling is zoveel natuurlijker als dat ego in de achterzak blijft zitten. 

 

Gedurende die twintig jaar gingen er tal van mensen met een beter gevoel het kapsalon buiten dan wanneer ze binnenkwamen. In de "Beter-in-je-vel" top 10 staat een nieuw kapsel op nummer één. En daar zorgt deze kerel keer op keer weer voor. 

 

Ga eens langs en laat je verrassen.
Bedankt Bart voor je tijd en je super mentali-teit. 

 

http://www.kapsalonjohnavonds.be

 

 

Karl Vannieuwkerke

Sportjournalist

 

Als we van een man met passie spreken dan staat hier rechts van U de nummer één. Karl is gekend als begenadigd sportcommentator voor zowel voetbal als wielrennen. Karl heeft passie voor de sport en kan die ook als de beste overbrengen in de huiskamer.  

 

Vorig jaar werd deze prille veertiger geveld door de "K" ziekte. Hij deelde zijn verhaal op de sociale media en we zagen hem vechten en vochten met hem mee. Hij voelt zich momenteel beter dan vorig jaar voor de ziekte en dat gunnen we hem van harte.

 

Momenteel is Karl drie weken onderweg met de tourkaravaan voor het één programma Vive le Velo. Hij bereidt de uitzendingen minitieus voor maar komt uitermate naturel over in de uitzending. 

 

Wat velen niet weten is dat Karl mede-bezieler is van uitgeverij Kannibaal (nee niet toevallig die naam) samen met fotograaf Stephan Vanfleteren. 

 

 

 

Emma Bunton 

Roofvogelbegeleidster 

 

 

Muncaster Castle bezit de grootste verzameling uilen ter wereld. Het kasteel is in privé bezit van Sir Patrick maar deze zeventigjarige man vertoefd graag in de nabijheid van de  bezoekers van Ravenglass. 

 

Sinds kort worden er op Muncaster Castle roofvogeldemonstraties gegeven en daar komt Emma in de picture. Tijdens de show vertelt ze met overgave over de vogels en is het ook erg duidelijk dat zij van haar passie haar beroep heeft kunnen maken. 

 

Voor mij was het best wel een drempel overstappen, een drempel van een serieuze hoogte. Ik ben namelijk doodsbang van die grote gevederde dieren. Soms is mijn eigen passie echter zo groot, dat ik er graag een grens voor oversteek. Dit resulteerde in bijgaande foto van Emma een haar passie. Op naar de volgende. 

 

http://www.muncaster.co.uk/

 

 

Natalie Fell 

Kapitein 

 

Voor een tocht op Coniston Water in Cumbria (UK) leggen heel veel mensen het lot in de handen van kapitein Natalie Fell. Ze is erg jong maar ook heel plichtsbewust. Ze bestuurt haar vaartuig met de nodige precisie en vaardigheid. Natalie is al een paar jaar werkzaam op dit meer en heeft van haar passie haar beroep kunnen maken. 

 

Coniston Water is het derde grootste meer in het Lake District. Het is vooral bekend door het snelheidsrecord van David Campbell in 1966 dat hij echter met zijn leven moest bekopen. De resten van de boot Bluebird werden eerst in 2001 teruggevonden. 

 

Natalie doet het echter rustiger aan en houdt zich spontaan aan de juiste snelheid. Dit is ook de enige manier om deze adembenemende omgeving in je op te nemen. Iedere dag mag deze dame het ruime sop kiezen en op die manier kunnen heel veel toeristen meegenieten van het uitgestrekte water, de mooie landschappen en de onmetelijke stilte. 

 

 

 

Sir Servaas Van Laecke

Anglofiele Gids 

 

Sir Van Laecke kwam op mijn pad tijdens een Engels getinte kerstreis een paar jaar geleden. Als gepensioneerd leraar Engels kan hij de passie voor dit land niet loslaten ook al zit zijn officiële werktijd er al lang op. Zelden zo'n goed voorbereide gids gekend. 

 

Voor onze reis naar the Lake District waren we dus echt bij de gelukkigen om door hem door dit fantastische landschap rondgeleid te worden. Hij brengt de informatie met uiterste precisie en toch met een ongedwongen flair. Een krak in zijn vak. 

 

Hopelijk mag ik nog vaak met hem mee en kunnen er nog onontgonnen stukjes Groot Brittanië aan mijn reislijst toegevoegd worden. Eens je met Servaas onderweg was, ligt de lat hoog en wordt het moeilijk om met minder tevreden te zijn. 

 

Sir Vaas, thank you for taking us around God's own Country. 

 

 

 

 

Mark Rutte 

Minister President 

 

Mark liet zich op de bevrijdingsfeesten in het Nederlandse Vlissingen van zijn zonnige kant zien. 

 

In 2002 stapte Rutte over van het bedrijfsleven naar de landelijke politiek. Hij was staatssecretaris van Sociale Zaken en vervolgens van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het eerste en tweede kabinet-Balkenende; tussen deze kabinetten in was hij nog kortstondig Tweede Kamerlid. 

 

Bij de verkiezingen in 2012 wist Rutte de VVD naar 41 zetels te leiden, een recordaantal voor de partij en voldoende om opnieuw als winnaar de kabinetsformatie in te gaan. Na onderhandelingen met de tweede partij in de Tweede Kamer, de PvdA, werd op 5 november 2012 het kabinet-Rutte II beëdigd.

 

Een passie voor politiek, een passie voor Zeeland en een passie voor bevrijding. Als dat geen mooie combinatie is. 

 

 

Jordan Tower

Beefeater

 

De Yeomen Warders of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London, and Members of the Sovereign's Body Guard of the Yeoman Guard Extraordinary, afgekort tot Yeomen Warders (enkelvoud Yeoman Warder) en beter bekend als de Beefeaters, zijn de ceremoniële bewakers van de Tower of London.

 

In principe zijn ze verantwoordelijk voor de bewaking van gevangenen in de Tower en de Britse kroonjuwelen. In de praktijk echter functioneren ze als gidsen voor rondleidingen en vormen ze een toeristische attractie op zich. Om Beefeater te worden moet men 22 jaar onberispelijke militaire dienst achter de rug hebben.

 

De Warders verzorgen de rondleidingen in het donkerblauwe uniform, dat werd ingevoerd in 1858 door koningin Victoria. Het ceremoniële rood- en goudkleurige uniform, dat werd ingevoerd in 1552, is voorbehouden voor staatsaangelegenheden. Op het uniform staan enkele emblemen: een roos, de shamrock (Iers voor klaver) en een distel, die symbool staan voor respectievelijk Engeland, Ierland en Schotland. Ook staan op het uniform de letters E II R onder een kroon, een afkorting van Elizabeth II Regina. 

 

 

Robin Kay 

Beeldhouwer

 

 

Op weg naar de zaterdagse groentenmarkt zag ik Robin aan het werk bij Natuurpunt Turnhout. Het weer was enorm slecht dus besloot ik om later op de dag bij heldere hemel nog eens richting markt te gaan. 

 

Robin is begeleider sociale werkplaats bij Natuurpunt in Ekeren. Maar wat zijn passie is, dat spreekt voor zich. Het project in Turnhout is het tweede in zijn reeks. Een totempaal in het Steentjesbos Kampenhout ging hieraan vooraf. 

 

Een omgezaagde boom die een tweede leven krijgt en onder handen wordt genomen door een kunstenaar. De natuur geeft ons zo veel. Het is onze plicht om hier zorgzaam mee om te gaan. 

 

Robin hoopt tegen 15 april klaar te zijn met zijn meesterwerk. Uiteraard ga ik dan weer die kant op om het afgewerkte product te aanschouwen. 

 

Je voelde je vereerd Robin, maar de grote ovatie is in ieder geval helemaal voor jou.                                                           Knap werk, bijzondere passie. 

Scott Evans 

Doorkeeper

 

Waar vind je ze nog? De ware gentlemen die de deur voor je openhouden. Bij de Britten uiteraard. 

 

Scott is in dienst van Fortumn & Mason met hoofdzetel op Picadillystreet. Hij staat letterlijk helemaal ten dienst van de klanten en dit reeds jarenlang. Nooit verliest hij zijn geduld en never of te never zijn etiquette. 

 

Toen ik hem vanop een afstand in gebarentaal vroeg of ik een foto van hem mocht maken, kwam er een grote glimlach rond zijn lippen en knikte hij een paar keer instemmend. Hij nam z'n positie in aan de deur en stond kaarsrecht toen de lens op hem werd gericht. Op en top Engels, op en top dienstbaarheid. 

 

Aan de overkant van Picadillystreet staan zijn collega's van Burlington Arcade en geloof me, ze zijn echt allemaal uit het oerdegelijke Engelse hout gesneden. Mannen als zij worden echter een zeldzaamheid .

 

Moest je eens in Londen komen, zoek dan deze kant van het centrum zeker op. Achterliggend ligt Jermyn street, de straat met letterlijk alles voor de man. 

 

Mijn voorkeur voor de UK is reeds langer een vaststaand feit. Mensen als Scott zijn daar het levende bewijs van. 

Roza Zammit Salinos

Hart voor Poezen 

 

In de vroege ochtend recht tegenover ons hotel op Malta ontmoeten we Roza. Roza staat aan het hoofd van Cat Village Malta. Samen met tal van andere vrijwilligers verzorgt ze de zwerfkatten op St. Julians en tal van andere locaties. 

 

Someone's got to do it, antwoordt ze als ik zeg dat ze wel een heel nobel doel heeft. We praten over ongeveer 120 katten op verschillende plaatsen. Op St. Julians hebben ze een eigen speeltuin waar heel onopvallend ook een collectebus in verwerkt is. 

 

Uiteraard herkennen de poezen haar al van heel ver en druppelen ze één voor één binnen als ze deze dame met het hart op de juiste plaats zien aankomen. 

 

Nice meeting you Roza and hope to see you again. 

http://www.mydestination.com/malta/travel-articles/722784/cats-of-malta

Charly Cassar

Visser

 

Marsaxlokk Malta. Dit is de exacte locatie waar ik Charly en zijn vrienden mocht ontmoeten. Druk in de weer met het leegmaken van hun vissersnetten. Die ochtend waren ze vertrokken vanuit de bekende Maltese havenstad om de buit van de dag binnen te halen. 

 

Wat me vooral opviel was hun opgewektheid. Het is ook niet niks om dit schilderachtige decor als je werkterrein te hebben. Steeds op zee met de frisse wind als compagnon en een mooie school vissen in de netten. Het leven kan soms oprecht simpel zijn. 

 

Toen ik van deze trip weer thuiskwam, zat er al een mail van één van zijn vrienden in de mailbox. Ze zijn benieuwd naar zijn foto en eigenlijk ook wel een heel klein beetje veel trots. 

 

Thanks for the opportunity Charly & friends. 

Pascale Naessens

Voedingscoach 

 

Uiteraard kennen we Pascale als model en als wederhelft van Paul Jambers maar na haar modellencarrière gaf ze haar leven wel een hele bijzondere wending.

 

Intussen heeft ze al vijf boeken uit, stuk voor stuk bestsellers. Allemaal hebben ze de verkooplijsten aangevoerd op nr 1 en dat doen ze nog steeds. Ze schrijft culinaire reportages en columns voor verschillende lifestylebladen, waarvoor ze ook wetenschappers interviewt over voeding en gezondheid. Ze is een veelgevraagde gaste voor lezingen over gezonde voeding en geeft kookdemonstraties.

 

Ook voor keramiek en binnenhuisinrichting heeft ze een boontje. Alles onder de brede noemer: Puur. Want streven naar een puur en waardevol leven vormt de basis van de wereld van Pascale Naessens.

 

http://www.purepascale.com

William "Peace" Johnson

Vredestichter 

 

Leicester Square is de plaats waar ik William (Peace voor de vrienden) het eerst ontmoet. Hij is één van de weinige flower power achterblijvers maar verdedigt zijn verhaal met volle overtuiging. Nee, het is geen man van veel woorden maar zijn blik spreekt boekdelen. 

 

Hij tekent met krijt en doet dit in alle rust en stilte. Ook al is het plein overvol, rondom hem is er altijd een oase van rust. Hij is afkomstig uit het noordelijke deel van het land maar is in Londen aangespoelt en nooit meer weggegaan. 

 

Een dag later tref ik hem weer op Charing Cross Road. Hij is dan op weg naar zijn werkterrein. Met zachte tret in een magisch ritme loopt hij de straat uit. Hij herkent me niet. Waarschijnlijk is hij in gedachten in een betere wereld waar alles mooi en vredevol is. 

Ed Richards

Natuurmens 

 

Ed is dagelijks terug te vinden in St. James' Park, hartje Londen. Hij heeft een hart voor de natuur en dat impliceert ook een warm hart voor dieren.  Bij de buren haalt hij het oudbakken brood op en verzamelt zo dag na dag een maaltijd voor de meeuwen in het park. 

 

Uiteraard kennen ze hem en verzamelen ze in horden als ze hem bij de reling van de brug zien staan. Voorbijgangers blijven staan om het schouwspel van mens en dier te aanschouwen. Hij moedigt ook de geïnteresseerden aan om zelf een poging te wagen. In alle rust laat hij zien, hoe je het voor de meeuwen gemakkelijk maakt. Steeds met de brede glimlach want ook dat is zijn tweede natuur. 

 

Ik mocht een tijdlang in zijn gezelschap vertoeven en zonder woorden gaf hij aan dat hij het wel leuk vond om zo uitgebreid geportretteerd te worden. This once's for you Ed! 

 

Donald McFarren

Doedelzakspeler

 

 

In Oxfordstreet Londen, op de stoeprand bij Selfridges, mocht ik deze man al een paar keer ontmoeten. Het maakt niet uit of het zomer of winter is, zijn kilt draagt hij zonder verpinken. Je hoort hem al spelen als je aan het begin van de winkel bent, tot ver voorbij Marks & Spencer. 

 

Een uiterst vriendelijke kerel die zijn blaaswerk ook wel eens stillegt om met belangstellende voorbijgangers op de foto te gaan. Hij doet me wat denken aan de Naked Cowboy die je in New York aan Time Square treft. Uiteraard is dit een Britse en dus geciviliseerde versie van het gegeven "muzikant". 

 

 

Dat Londen een geweldige stad is, hoeft geen betoog maar het feit dat er mensen zoals Donald de straten kleuren met outfit en muziek maakt het allemaal toch een tikkeltje bijzonder. Ik kijk alvast uit naar m'n volgende bezoek aan Londinium en vraag hem dan zeker naar zijn echte naam en zijn herkomst.  Misschien heeft hij wel helemaal geen band met Schotland of aangrenzende streken maar heeft hij gewoon een passie voor dit blaasinstument. 

 

I'll keep you posted. 

Archie Smith 

Singer Songwriter

 

Archie vindt zijn inspiratie in alles wat hij tegenkomt en wat met muziek te maken heeft. Of het nu een straatmuzikant is, een bouwvakker die op z'n stelling zingt of een muzikant op het Glastonbury festival, andere muziekvormen inspireren hem altijd. Zelf heb ik hem ontmoet in de hoofdstraat van Bath. Het laatste jaar heeft hij zichzelf wat opgesloten om te werken aan nieuw materiaal. Enkel het beste is goed genoeg, dus er was best wat werk aan de winkel. 

Deze muzikant omringd zichzelf met andere jonge muzikanten en vindt het ongelofelijk om zoveel passie en talent te ontdekken bij zijn companen. Hij hoopt een nieuwe EP te kunnen opnemen de komende maanden maar is nog op zoek naar een goede producer die de sound van zijn songs op de juiste manier kan overbrengen. 

Daarna wil hij zeker de straat weer op want dat is zijn habitat. Good luck mate! 

 

https://www.facebook.com/ArchieSmithMusic?fref=ts

 

 

Francisco Bongo Bong

Grafitti Artiest 

 

Francisco is de laatste maanden aan het werk in de haven van Los Christianos (Tenerife). Als ik hem vraag of het zijn passie of zijn beroep is, dan verschijnt er eerst een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht. Het is beide, vertrouwt hij me toe. Een geluksvogel dus die de passie in zijn job weet te vinden. Het eerste stuk muur heeft hij zo goed als klaar. Op twee maanden tijd maakte hij het grauwe stuk muur tot een waarheidsgetrouw kunstwerk. 

 

Nu neemt hij even vrij om naar zijn familie te gaan. Zijn thuisbasis is Cadiz (Andalousia) Daar is hij zeker en vast aan toe. 

 

Nadien kan je hem weer terugvinden in Los Christianos. De muur achter de kleine tunnel wordt ook door hem onder handen genomen. Reden genoeg om hem een bezoekje te brengen. Mocht je daar vertoeven, doe hem dan gerust mijn groeten en complimenten. 

 

Muchos gracias Francisco.
It was very nice meeting you! 

 

https://www.facebook.com/francisco.bongobong

 

 

Diana van Beaumont - Hendriks

Schrijfster

 

Met haar werk hoopt Diana zoveel mogelijk mensen weer op weg te helpen naar Geluk. Ze gebruikt hiervoor die middelen die haar na aan het hart liggen en waar ze sterk het geloof in heeft dat het de Innerlijke Kracht bij de mensen weer aanwakkert.

 

Op dit moment werkt ze in een fulltime job met kinderen/volwassenen via haar 'Luisterkind Methode', geeft ze lezingen, opleidingen, workshops, themadagen en kinderlichtcirkels . Daarnaast zijn er een aantal boeken van haar hand uitgegeven en schrijft ze zo nu en dan een column voor het spiritueel magazine Spiegelbeeld.

 

Wil je meer over haar weten, bezoek dan zeker haar site. 

www. http://www.dianavanbeaumont.nl

Petra Mermans

Belgisch Kampioene Mountainbike 2014

 

Naast een full time job in de pharmaceutische sector besteed Petra bijna al haar vrije tijd aan haar passie. Vorig jaar mocht ze de kroon op het werk zetten en haalde ze de Belgische kampioenentrofee binnen. 

 

Petra is gedreven, dat is een understatement maar daarnaast is ze ook gewoon een heel fijn persoon. Ik mocht haar een aantal jaren "collega" noemen en bewaar de beste herinneringen aan deze periode. 

 

De foto hiernaast is de eerste in de portretreeks. Het bewijst nogmaals dat we ook naast het werk, ongelofelijk goed kunnen samenwerken. 

 

https://www.facebook.com/petra.mermans

bottom of page